De hotels

in de Azoren

Geschiedenis van Albanië

De geschiedenis van Albanië gaat ver terug in de tijd. Het gebied, dat nu het huidige Albanië is, werd vroeger geregeerd door de Thraciërs en de Illyriërs. Later werd dit gebied geregeerd door het Romeinse rijk, het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk. De onafhankelijkheid van Albanië werd op 28 november 1912 uitgeroepen. Dit is vandaag de dag de nationale feestdag van het Balkanland. Sommige delen van Albanië werden bezet door landen als Griekenland, Servië en Montenegro. Het land werd uiteindelijk, dankzij de hulp van Oostenrijk-Hongarije en Italië erkend door de internationale gemeenschap.

Hoewel Albanië zich tijdens de Eerste Wereldoorlog als onafhankelijk verklaarde, werd het land binnengedrongen door Italië, Servië, Montenegro en Griekenland. In 1916 nam Oostenrijk-Hongarije het noorden en midden van Albanië in haar bezit. Het Oosten van Albanië werd veroverd door de Bulgaren.

Deze landen trokken zich, onder druk van de Verenigde Staten, weer terug uit Albanië aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. In 1925 werd de Albanese republiek uitgeroepen. Albanië werd in 1939 geannexeerd door Italië. In 1944 werd Albani”een satellietstaat van de toenmalige Sovjet-Unie. Het Balkanland verliet in 1968 het Warschaupact en werd een bondgenoot van het communistische China. In 1992 werd Albanië democratisch.




Albaans: De taal van Albanië

Het Albaans is de enige officiële taal van Albanië. De taal kan worden opgedeeld in twee dialecten. Dit zijn het Gegisch en het Toskisch. De inwoners van het noorden van Albanië spreken vooral Gegisch. De inwoners uit het zuidelijke gedeelte spreken met name Toskisch. Deze laatste groep is met 2,9 miljoen sprekers het grootst. Het Gegische dialect wordt ook veel in Kosovo gesproken. Andere talen, die in mindere mate in het land voorkomen, zijn:

  • Grieks (15.200 inwoners)
  • Macedonisch (4440 inwoners)
  • Servisch (66 inwoners)
  • Vlach Romani (4000 inwoners)
  • Aroemeens (3850 inwoners)

In Albanië wordt er, naast deze talen, ook veel Italiaans gesproken. Dit komt vooral vanwege de bezettingen in de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.