De hotels

in de Azoren

Inwoners van Albanië

De inwoners van Albanië staan bekend om hun hartelijkheid. Volgens een schatting uit 2011 is ruim 82% van de Albanezen etnisch Albanees. Van de overige 18% zijn de meeste mensen Grieks, Servisch of Bulgaars. Albanië ligt in het Balkangebied. De belangrijkste godsdienst in Albanië is de islam.

Een groot deel van de etnische Albanezen woont niet in Albanië. Veel van hen wonen in het nabijgelegen Kosovo, waarmee er een lange tijd een geschil is geweest over de staatsgrenzen. Daarnaast woont een groot deel van de etnische Albanezen in Macedonië. De bevolking van Macedonië bestaat uit maar liefst 25% Albanezen. Het overige deel van de etnische Albanezen woont in Griekenland. Het totale inwoneraantal van Albanië bedraagt ruim 3 miljoen inwoners.
Tirana: de hoofdstad van Albanië

Wat is de hoofdstad van Albanië eigenlijk? De hoofdstad van Albanië is Tirana. Dit is naast de hoofdstad ook de grootste stad van het land. Tirana heeft een inwoneraantal van ruim 590.000 inwoners. Bijna 20% van de Albanese bevolking woont dus in de hoofdstad. In de gehele gemeente Tirana wonen zelfs bijna 1 miljoen mensen!

De op één na grootste stad van Albanië is Durrës. In deze stad ligt de grootste haven van Albanië. In deze stad wonen bijna 200.000 mensen. Een leuk weetje: het Albanese woord voor stad is Bashki.

Grote steden in Albanië

Andere grote steden, naast Tirana en Durrës, in Albanië zijn:

  • Elbasan – Deze stad heeft ruim 150.000 inwoners.
  • Shkodër – In deze stad wonen ruim 140.000 mensen.
  • Fier – Deze stad heeft een inwoneraantal van bijna 130.000 inwoners.
  • Vlorë – Hier wonen ruim 105.000 mensen
  • Kamëz – Met bijna 105.000 inwoners is dit de op vier na grootste stad van het land.